Majoritatea soiurilor de lavanda provin din bazinul Marii Meditareene (crescand in zone calcaroase, stancoase); de asemenea, aceasta exista si in nordul continentului african, in alte parti ale Europei si in vestul Indiei. Istoria arata ca lavanda a fost cultivata atat de vechii greci, cat si de romani; mai tarziu, aceasta planta unica a fost cultivata si in Anglia elizabetana.

Astazi, lavanda este cultivata pentru obtinerea de ulei in numeroase tari din Europa, dar si in Australia, America de Nord, s.a. Ca si productie, lavanda autetentica (cea pe care o cultivam si comercializam si noi), ofera un randament de pana la 30 de kg de ulei esential per hectar. Alaturi de lavanda angustifolia (englezeasca, vera sau common english), pentru ulei se mai cultiva si lavanda latifolia (portugheza), dentata, stoechas sau latifolia (levantica).

  • Ca si cerinte, lavanda trebuie protejata impotriva umiditatii exagerate si a frigului excesiv – astfel, ea rezista la inghet si seceta la nivel mediu. Apa nu trebuie sa balteasca in jurul plantelor de lavanda. Tocmai de aceea se recomanda un sol bine drenat, nisipos sau lut nisipos, chiar cu pietris in zona insorita. Ph-ul acestuia poate fi intre 5,8 si 8,3.
  • Ca inmultire, exista mai multe optiuni. Dupa cum ati vazut insa pe prima pagina a siteului nostru, noi practicam si recomandam propagarea prin seminte; pentru motive si beneficii, intrati aici. (link spre home) Va reamintim ca oferim consultanta completa pe durata efectuarii plantatiilor, prin echipa noastra – veti primi astfel informatii legate de densitate si spatiere, irigare, momentul potrivit pentru plantare, buruieni, transplantare etc
  • Pe langa avantajele amintite deja, merita mentionat faptul ca lavanda este un repelent  natural – astfel, va tine daunatorii la distanta. De asemenea, lavanda este foarte rezistenta la boli.
  • Proprietatile uleiului esential de lavanda sunt urmatoarele: antiseptic, antispasmotic, aromatic, aerofafic, diuretic, sedativ, calmant, stimulativ, tonic, combat halena, imbunatatesc functionarea stomacului. Are un continut sporit de acetat de linalil și linalool; contin si β-ocimene, cineol si epoxid de caryophyllene, dar si derivati cumarinici (cumarina, dihidrocumarina, herniarin, umbeliferona).

Tocmai din aceste motive, uleiul este utilizat in industrie, cosmetica, alimentatie; de asemenea este folosit in scopuri farmaceutice si terapeutice.